Waarom emigreren naar Zweden? Waarom verkiezen Nederlanders en Belgen dit Scandinavische land boven Frankrijk, Canada of Noorwegen, om maar enkele andere populaire emigratielanden te noemen?
Hier zijn vijftien redenen. De volgorde is willekeurig, met uitzondering van reden 1.

1 – RUST EN RUIMTE
Dit is ongetwijfeld de meest gehoorde reden. Nederland is druk en luidruchtig, en dat is wel het laatste wat je van Zweden kunt zeggen. De emigranten die naar Zweden gaan vanwege de rust en de ruimte, kiezen meestal voor een woning op het platteland. Daar zingen de bossen (die doen dat stilletjes) en wonen de buren twee kilometer verderop (en die praten zachtjes).

2 – FAMILIE!
De Zweedse samenleving is ingesteld op het familieleven. Wie een baby verwacht of heeft wordt overladen met vrije dagen die nog jaren na de geboorte kunnen worden opgenomen.
Kinderopvang is goedkoop en laagdrempelig en overal zijn voorzieningen voor mensen met kinderen. Ook evenementen en traditionele feestdagen zijn vaak sterk gericht op families. En mocht het niet boteren: een echtscheiding regel je eenvoudig online.

3 – MINDER STRESS
Op de dag dat je het spreektempo van Matthijs van Nieuwkerk als normaal gaat beschouwen, weet je het zeker: je staat onder hevige stress. Je kunt eraan toegeven en de Nederlandse “rat race” accepteren, of je breekt ermee en verkast naar Zweden. Daar gaat alles langzamer, en niet alleen het spreektempo van tv-presentatoren. De enigen die in Zweden over stress klagen, zijn de Zweden zelf.

4 – ZE ZIEN JE GRAAG KOMEN
Nederlanders zijn niet overal even geliefd. In sommige vakantieoorden worden ze nog meer gehaat dan Russen en Duitsers. Maar inZweden verwelkomen ze je met open armen en kaneelbroodjes. Ze weten daar dat Nederlandersondernemend zijn en houden van een huis op de boerenbuiten. Het uitstervende Zweedse platteland heeft zulke mensen nodig. Ben je een Nederlandstalige Belg? Geen Zweed die het verschil kent, dus jij mag ook komen.

5 – GOEDKOOP WONEN
Voor de prijs van een rijtjeshuis in Nederland of België koop je in Zweden twee landhuizen met elk een hectare grond, en op sommige plaatsen zelfs drie. Er zijn mensen die hun Zweedse villa betalen met de overwaarde van hun verkochteNederlandse huis, en daarna voor niks wonen.
Wel opletten: goedkope huizen in Zweden liggen vaak geïsoleerd of zijn in beroerde staat. Voor velen is dat echter geen probleem.

6 – TOLERANTIE
Ook Zweden heeft politieke partijen met een allesbehalve tolerante agenda, en in huiselijke kring wordt er best wel eens gemopperd over buitenlanders, andersgelovigen, homoseksuelen en vrouwen die niet alleen achter de kookpot willen staan. Toch merk je daar in het dagelijks leven weinig van. De meeste Zweden zijn vriendelijk en respectvol, en doen (in het openbaar) niet moeilijk over wie “anders” is.

7 – DE LIEFDE
Er zijn aardig wat Nederlanders en Belgen die nooit van plan waren om naar Zweden te emigreren. Maar het hart was sterker. Ze werden verliefd op een Zweed(se) en op zekere dag werden ze wakker in Scandinavië in de wetenschap dat ze nooit meer terug zouden gaan.
Dit zijn vaak de emigranten die de taal het best spreken. Zweeds leren doe je nergens zo goed als thuis, zolang er maar een Anders of Annika rondloopt.

Zweden

8 – STILTE
In Zweden kun je soms niks horen. Hoe dat klinkt? Dat merk je pas als je een Zweeds bos binnenwandelt of op een Zweedse berg gaat zitten, want in de Benelux hoor je altijd wel ergens achtergrondgeruis. Echte stilte is iets bijzonders. Als je er gevoelig voor bent, wil je er steeds meer van. Sommigen kiezen daarom voor emigratie naar Zweden. Wees er niet doof voor. Geniet van de stilte.

9 – VEILIGHEID
Zweden heeft een obsessie met veiligheid. Als blijkt dat 1 op 1 miljard mensen doodgaat van een bepaald stofje, wordt het in Zweden meteen verboden. Voor een land dat doorlopend succesvolle moordverhalen en thrillers uitbraakt, zijn de Zweedse straten ook opmerkelijk veilig. Als je woont in een grauwe stadswijk van Rotterdam of Antwerpen is het land een verademing. Je moet dan wel de Zweedse grauwe stadswijken mijden.

10 – FRISSE LUCHT
In Zweden heb je mooie luchten die ook nog eens fris zijn. Het is er goed ademen. Dat merk je meteen als je er arriveert. De mensen mogen er wel in dikke Volvo’s rijden, de uitlaatgassen kunnen alle kanten op. Als je last hebt van astma of gewoon genoeg hebt van de diesellucht in je straat, dan is een bezoekje aan Zweden genoeg om verliefd te worden. Ook goed voor je kinderen!

11 – WERK
Wie voor emigratie naar Zweden kiest vanwege een baan, gaat in de regel om louter pragmatische redenen. Je zou echter de eerste niet zijn die dan besluit om voorgoed in het land te blijven, zelfs al wil je baas je de volgende maand naar Dubai sturen. De salarissen kunnen elders groter zijn, maar wie vast in het Zweedse zadel zit, is er moeilijk uit te wippen.

12 – VIER SEIZOENEN
Lente, zomer, herfst, winter: vier seizoenen met elk hun kenmerken. Op school leer je erover, maar in Zweden maak je ze veel intenser mee dan in de Benelux. Natuur én inwoners leven mee met de
grillen en geneugten van de jaargetijden. Een lente is er een lente, een herfst een herfst, een winter een winter en een zomer is, als je geluk hebt, zelfs een zomer.

13 – DE NATUUR
Wie de eerste keer Zweden bezoekt, ziet wellicht vooral bos. En bomen zijn weliswaar sympathiek, maar ook wat saai. Maak daarom een rondreis en ga van de harde weg af. Dan vind je desolate berglandschappen, wilde rivieren, prachtig glooiend akkerland en met wat mazzel ook elanden, rendieren, zwijnen en ander overstekend wild. Alle natuur die in Nederland alleen maar in boekjes staat, kun je in Zweden aanraken.

14 – DICHT BIJ DE BENELUX
Canada wordt weleens een reusachtige versie van Zweden genoemd. Vergelijkbaar klimaat, vergelijkbare natuur, ook rustig en toch rijk. Maar wat als papa in Nederland ziek wordt? Of wanneer je ouders graag hun kleinkind eens omhelzen? Dan is het toch makkelijker als je in Zweden woont. Je pakt de auto of het vliegtuig en je kunt je familie nog dezelfde dag zien. Zonder jetlag en met lagere kosten.

15 – STUDEREN
Toegegeven: de leerlingen aan de Zweedse basisscholen en gymnasia bakken er in internationale vergelijkingen niet veel van, de laatste tijd. Maar de universiteiten in Zweden hebben ook vandaag een prima reputatie. De welvaartsstaat maakt het bovendien gemakkelijk om zelfs als 40-plusser nog een nieuw vak te gaan leren. In Zweden kun je studeren tot je er genoeg van hebt.

Tot slot: er zijn ook 12 redenen om Niet te emigreren naar Zweden. Die leest u in dit artikel.

De 15 redenen om te emigreren werden opgesteld door Zweden Emigrant Marc de Jong. Lees ook ‘Bij ons in Zweden‘, de bestseller die Marc de Jong schreef over zijn emigratie naar Zweden.

Of bekijk alle boeken die er geschreven zijn over het onderwerp Emigreren naar Zweden. Ervaringsverhalen en handboeken.

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads