Er zijn veel redenen om te overwegen om in Zweden te gaan wonen. Maar uiteraard zijn er ook veel redenen te noemen om dat niet te doen. Deze redenen zijn vaak persoonlijk en gelden voor de één wel en de ander juist niet.

1JE HEBT HET WEL “GEHAD” MET NEDERLAND
Als dit je énige reden is, dan emigreer niet. Veel mensen zijn ontevreden met de manier waarop de samenleving in Nederland (of België) functioneert. Ze hebben geen vertrouwen meer in de politiek en wantrouwen hun omgeving.
Emigratie lijkt dan een uitweg. Maar vertrek niet alleen daarom. Want de kans is groot dat de problemen waarvoor je weg wilt lopen, ook in Zweden bestaan. Emigratie moet een positieve keuze zijn. Anders heb je het ook snel “gehad” met Zweden.

2 – “IN ZWEDEN KOM JE MAKKELIJK AAN WERK”
Vergeet het. Als je werk zoekt, zit je in Nederland algauw beter. De werkloosheid in Zweden is bijna twee keer zo hoog. Als buitenlander sta je bovendien achteraan in de rij sollicitanten tenzij je tot die ene procent behoort die over heel bijzondere capaciteiten of ervaring beschikt. Dit betekent niet dat je nooit werk zult vinden. De meeste emigranten lukt het wel. Maar dat gebeurt eerder laat dan vroeg.

3 – EMIGRATIE IS GEEN EEUWIGDURENDE VAKANTIE
Vakantiegangers zien vaak meer van een land dan mensen die er wonen. Als je in Zweden woont, blijf je het grootste deel van het jaar dicht bij huis. De vakanties worden dan besteed aan familiebezoekjes of aan een zonbestemming elders. Het dagelijks leven in Zweden is veel routineuzer dan een vakantie. Er moet immers brood op de plank komen. Als je alles van Zweden wilt zien, kun je er beter elk jaar op vakantie gaan dan er naartoe verhuizen.

4 – JE HEBT MOEITE MET EENZAAMHEID
Veel emigranten kiezen voor het Zweedse platteland. Maar dat is een ander platteland dan het Nederlandse of Vlaamse. In Zweden kan het betekenen dat er in een straal van ettelijke kilometers niemand anders woont. Het kan er dus echt eenzaam zijn. Dan ga ik toch in een dorp of stad wonen, zeg je? Dan zie je meer mensen. Dat klopt. Maar de Zweden zijn niet zo geweldig communicatief. Dus zelfs dan kun je je best eenzaam voelen.

5 – JE WILDE ALTIJD AL EEN CAMPING
Campings hebben een grote aantrekkingskracht op Nederlandse landverhuizers. Maar in een land waar het maar drie maanden per jaar warm genoeg is om te kamperen (als je geluk hebt), zijn er weinigen die met alleen een camping de kost kunnen verdienen. Een bed & breakfast dan maar? Je mag blij zijn als je daarmee je eigen breakfast kunt bekostigen. Het kan, maar het is moeilijk. Wees realistisch als je wilt emigreren.

6 – SCHOLEN EN ZORG ZIJN NIET ALTIJD BETER
Er zijn mensen die Zweden nog altijd beschouwen als het welvaartsparadijs waar alles goed is. Dat beeld is oud. Zorg en onderwijs in Zweden zijn min of meer gratis en ánders geregeld, maar het land kampt met problemen die je ook elders vindt. In de gezondheidszorg is gebrek aan plaats en personeel.
De scholen scoren in internationale vergelijkingen slecht. Dit wil niet zeggen dat goede zorg en goed onderwijs er niet bestaan, maar ze zijn niet vanzelfsprekend.

Zweden huis met vlag

7 – JE HEBT EEN HEKEL AAN KOU
Als je in de zomer op vakantie bent in Zweden, kan het prachtig weer zijn. Maar dat is maar even. Het kwik komt het grootste deel van het jaar amper boven de 10 graden. Winters met drie maanden sneeuw zijn er doodnormaal en als je in het noorden woont duren ze nog langer. Tussen oktober en maart zijn de dagen er ook nog eens beduidend korter dan wat je gewend bent. Je eerste jaar in Zweden is altijd een test.

8 – FAMILIE EN VRIENDEN WONEN STRAKS VERAF
Iedereen realiseert zich dat je bij emigratie de afstand tot familie en vrienden letterlijk vergroot.
Maar niet iedereen weet vooraf of hij/zij daar tegen kan. Er zijn veel emigranten die Zweden prachtig vinden, maar toch hun stap betreuren puur vanwege heimwee. Skype is een aardige hulp, maar geen wondermiddel. Het kan niet voorkomen dat je het contact met de Nederlandse samenleving verliest en over steeds minder zaken kunt meepraten met je vrienden en familie.

9 – JE NEEMT JEZELF MEE
Voor sommigen is emigratie een vlucht. Ze hebben genoeg van hun werk, van familie, van hun huis, van alles wat ze voorheen aan het geboorteland bond. Ze willen wég. Voordat je hierom je koffers pakt, kun je je beter afvragen wat de oorzaak is van je ongenoegen. Het kunnen persoonlijke problemen zijn die je door een emigratie niet oplost. Of het is je karakter wat je parten speelt. En je karakter is het enige wat je niet achter kunt laten als je verhuist.

10 – AANPASSEN KAN MOEILIJK ZIJN
De Zweedse cultuur staat dichter bij de Nederlandse en Vlaamse dan bij de Russische of Mexicaanse, om maar wat te noemen. Maar er zijn ook wezenlijke verschillen. Zo hebben Zweden andere omgangsvormen, andere tradities en andere verwachtingen. En uiteraard is er een andere taal.
Niet iedereen vindt de gereserveerde houding van de Zweden prettig. En lang niet alles is zo geregeld als je in je geboorteland gewend bent. Emigreren vraagt flexibiliteit. Niet iedereen heeft die.

11 – JE BLIJFT ALTI JD EEN BUITENLANDER
Wie emigreert, voelt hoe het is om als buitenlander in Nederland of België te leven. De mensen om je heen kunnen vriendelijk en behulpzaam zijn, maar er is altijd een barrière. Zij zitten niet op nieuwe vrienden te wachten. Die hebben ze al genoeg. En praten in een taal die niet de jouwe is, kan voor jezelf een reden zijn om sommige dingen niet te zeggen of te doen. Dat kan frustrerend zijn. Komt bij dat je ook voor je familie en vrienden een soort buitenlander wordt. Een emigrant is nergens thuis.

12 – TERUGKEREN IS MOEILIJK
“Als het tegenvalt, dan ga ik toch gewoon terug!” Tja, dat dacht je. Veel mensen realiseren het zich niet, maar emigratie is nogal eens een definitieve stap. De Nederlandse wetten en regels houden geen rekening met mensen die naar hun geboorteland terug willen en dat zorgt voor bureaucratische obstakels. Verzekeraars en woningverhuurders kunnen het knap moeilijk maken. Remigratie is daardoor vaak een lastig proces, zeker als je krap bij kas zit en weinig mensen hebt om op terug te vallen.

15 redenen om juist wél te emigreren naar Zweden kun je lezen in dit artikel.

De 12 redenen om niet te emigreren naar Zweden werden opgesteld door Zweden Emigrant Marc de Jong. Lees ook de bestseller ‘Bij ons in Zweden’, die Marc de Jong schreef over zijn emigratie in Zweden.

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads