Het begin van een emigratiedroom? In ieder geval De droom van veel jongeren: een tijdje naar Australië, dat ruige, spannende continent aan de andere kant van de wereld. Een paar maanden op avontuur, vakantie en werken afwisselen. Het kan met een Working Holiday visum. Maar hoe verkrijg je die?

Het Working Holiday visum kun je aanvragen wanneer je minimaal 18 en maximaal 30 jaar bent. Je mag een Working Holiday visum maar een keer in je leven kijgen. Je kunt echter onder bepaalde omstandigheden een tweede ‘verdienen’, wanneer je bijvoorbeeld bepaald werk op het platteland hebt gedaan. Hier lees je verderop meer over.
Vraag je Working Holiday visum 6-8 weken voor vertrek aan.

Kosten
Het Working Holiday visum kost momenteel AU$440, wat overeenkomt met ca. €315,-. Voor het betalen van het visum heb je een creditcard nodig. De creditcard hoeft niet op je eigen naam te staan.
Daarnaast moet je, bij aankomst in Australie, minimaal 3.200 euro aan geld in je bezit hebben om de eerste weken/maanden mee rond te kunnen komen. Dit kun je aantoonbaar maken door een recent afschrift van je bankrekening mee te nemen. Dit moet echter wel een rekening zijn waar je een PIN pasje van hebt. Een afschrift van bijvoorbeeld een spaarrekening is dus niet goed genoeg.

.

Paspoort
Je paspoort moet na terugkomst in Nederland tenminste nog 6 maanden geldig zijn. De paspoort gegevens die je gebruikt voor het aanvragen van een visum moeten overeenkomen met de gegevens van het paspoort waarmee je daadwerkelijk gaat reizen. Vraag dus niet een nieuw paspoort aan nadat je een Working Holiday visum hebt aangevraagd, maar zorg ervoor dat je dit vooraf al gedaan hebt, indien noodzakelijk.

Er zijn uiteen lopende baantjes te vinden in Australië, maar in de praktijk betekent dit dat vele Working Holiday reizigers hoofdzakelijk baantjes zullen vinden in seizoensgebonden sectoren, die regelmatig worden geconfronteerd met een tekort aan arbeidskrachten. Denk daarbij aan oogsten (fruit picking) in de landbouw, toerisme, horeca, postorderbedrijven, etc. Het zijn vooral klusjesbanen die weinig of geen kwalificaties vergen; vooral flexibiliteit en doorzettingsvermogen zijn hierbij belangrijk. Het is echter niet toegestaan om langer dan zes maanden voor dezelfde werkgever te werken.

Er zijn verschillende websites die actuele vacatures voor tijdelijk werk in Australië op een rijtje hebben. Hiermee kun je vooraf al speuren naar werk. Kijk bijvoorbeeld op:
www.gumtree.com.au
www.mycareer.com.au
www.careerone.com.au
www.seek.com.au
www.jobsearch.gov.au

Ook als Working Holiday werknemer heb je uiteraard rechten. Je werkgever moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een eerlijk salaris ontvangt, zoals beschreven in het (verplichte) arbeidscontract en dat je het werk op een veilige manier kunt uitvoeren. Ook is hij verplicht bij te dragen aan het pensioenfonds, al zal dit gezien de korte periode niet veel zijn.

Verlengen
Heb je minimaal drie maanden bepaald werk in bepaalde provinciale gebieden gedaan, dan kun je je verblijf met maximaal twaalf maanden verlengen met een tweede Working Holiday visum.
Belangrijk is om na te gaan of het werk dat je doet en het provinciale gebied van Australië waarin je werkt, onder de gestelde richtlijnen vallen.
De tijd dat je in Australië mag blijven als je een tweede Working Holiday visum krijgt, is afhankelijk van je omstandigheden op het moment dat je de aanvraag indient.
Er gelden zware straffen als je Working Holiday visum verloopt en je Australië nog niet uit bent of nog geen nieuw visum hebt aangevraagd.
Je mag dan gedurende een bepaalde periode ook niet meer terugkomen naar Australië. Vat dit niet te licht op.

Aanvragen
Een Working Holiday visum kun je aanvragen op de website van de Australische immigratiedienst: http://www.border.gov.au Op deze site is bovendien nog veel meer informatie te vinden over wonen en werken in Australie. Er is zelfs een compleet boekwerk met informatie als pdf te downloaden (Life in Australia).

Bronnen: australianbackpackers.nl, ambassade van Belgie
Foto’s: istockphoto.com

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads