Het zal je toch maar overkomen dat je moet leven met “heimwee”. Het verschijnsel is moeilijk te begrijpen want zelfs in veel betere omstandigheden, kun je toch aan heimwee lijden.
De meeste mensen hebben gelukkig nooit last van heimwee maar sommigen wel. Voor een enkeling is het een ondraaglijke aandoening. Hoe komt het, wat moet je er mee en hoe kun je het oplossen?
Volgens Wikipedia is heimwee het gevoel van verlangen naar de geborgenheid en de zekerheden van het oude bekende. De mate van heimwee kan variëren van matig tot ernstig. Heimwee kan leiden tot andere klachten waaronder klinische depressie. Er zijn verschillende methodes bestudeerd hoe men om kan gaan met heimwee. Het doen van leuke en/of nuttige dingen kan al helpen. Extra veel contact met oude bekenden of met «lotgenoten» is misschien ook nuttig.
Vooral in de Duitse literatuur valt er veel te vinden over het begrip heimwee (geen wonder, want Heimweh is immers een Duits woord). Daar wordt het dan ook al eeuwen bestudeerd. Het kan voorkomen bij kinderen, soldaten en eigenlijk bij iedereen die ver van huis is.
Logisch dus dat sommige immigranten in bijvoorbeeld Canada er ook onder lijden. Het is geen teken van zwakte! Is het gras altijd groener waar men niet is? Nee, ook dat is niet noodzakelijkerwijs het geval. De aandoening komt zelfs voor bij mensen waarvan je het absoluut niet zou verwachten: sterke, gezonde, blije, moderne, wereldse in het leven staande burgers. Het kan een ieder overkomen. Over het algemeen is heimwee pas een probleem als het maar voortduurt. Als je op een avond eens zegt dat je heimwee hebt naar zo’n lekkere kleffe vette oliebol, nou dan is dat niet echt heimwee.
Wel fijn dan, dat je zo op het vliegtuig kunt stappen. Als het probleem echt ondraaglijk wordt, dan kun je er wat aan gaan doen. De overtocht is snel gemaakt en voor bijna iedereen betaalbaar. Dat was ooit anders. Immigranten van 50 of 100 jaar geleden reisden maar één keer, enkele reis.
Als je toen heimwee kreeg, dan was er eigenlijk verder niets aan te doen. En nu is er gelukkig altijd wel wat aan te doen. Alleen al om dat te weten, dat lucht toch al een beetje op?
Tekst (met toestemming): Menno.ca
Foto: Ethan Sykes via Unsplash