Veel Nederlanders dromen ervan om te emigreren, maar weinig mensen staan stil bij de gevolgen hiervan voor hun AOW. De Algemene Ouderdomswet (AOW) is namelijk een basispensioen dat afhankelijk is van de jaren dat je in Nederland hebt gewoond en/of gewerkt. Als je naar het buitenland verhuist, kan dit invloed hebben op de opbouw van je AOW. Hier lees je hoe het werkt.
Hoe wordt je AOW opgebouwd?
De AOW wordt opgebouwd vanaf je 17e tot je 67e (of de geldende pensioenleeftijd). Elk jaar dat je in Nederland woont, bouw je 2% van het volledige AOW-pensioen op. Als je in het buitenland woont, bouw je geen AOW op, tenzij je specifieke maatregelen neemt.
Een voorbeeld: als je van je 17e tot je 67e in Nederland woont, heb je recht op 100% van je AOW. Woon je bijvoorbeeld 10 jaar in het buitenland zonder iets te regelen? Dan ontvang je 20% minder AOW.
Vrijwillig verzekeren
Om je AOW-opbouw voort te zetten tijdens je verblijf in het buitenland, kun je je vrijwillig verzekeren bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit is vaak mogelijk als je binnen een jaar na vertrek uit Nederland een aanvraag doet. Let wel, je betaalt hiervoor zelf premie, die gebaseerd is op je inkomen.
Vrijwillig verzekeren is vooral interessant voor mensen die tijdelijk in het buitenland verblijven en na hun terugkeer een volledig AOW-pensioen willen ontvangen.
Gevolgen voor je partner
Als je een partner hebt die jonger is dan de AOW-leeftijd, kan je emigratie ook gevolgen hebben voor het partnertoeslag (als dat nog van toepassing is). Deze toeslag verdwijnt meestal als je niet meer in Nederland woont.
Hoe vraag je AOW aan vanuit het buitenland?
Als je eenmaal de AOW-leeftijd bereikt en in het buitenland woont, kun je je AOW aanvragen via de SVB. Het is belangrijk dat je op tijd je aanvraag doet en dat je kunt aantonen in welke landen je hebt gewoond en gewerkt. Je pensioen wordt dan naar je buitenlandse rekening overgemaakt.
Houd er rekening mee dat er belastingregels kunnen gelden in het land waar je woont. Soms betaal je daar belasting over je Nederlandse AOW.
Tips voor toekomstige emigranten
1. Check vooraf hoe je pensioenopbouw eruitziet en wat een verhuizing betekent.
2. Overweeg vrijwillige AOW-verzekering als je tijdelijk vertrekt.
3. Zorg dat je op de hoogte bent van belastingregels in je nieuwe woonland.
4. Bewaar bewijs van je woongeschiedenis, voor een soepele aanvraag later.
Een verhuizing naar het buitenland hoeft geen groot probleem te zijn voor je AOW, zolang je je goed voorbereidt. Neem contact op met de SVB voor een persoonlijk advies. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je zonder zorgen van je nieuwe leven genieten.
Tekst: redactie Grenzenloos.nl