Oude auto
in het algemeen kunnen we stellen dat wanneer je een oude auto bezit, het niet rendabel is om deze mee te nemen. Het kost je namelijk een hoop gedoe en geld om deze uit te voeren en in je nieuwe land weer in te voeren. Oudere auto’s kunnen bijvoorbeeld ook te maken krijgen met strengere emissie-eisen en technische keuringen in het nieuwe land.

Je kunt hem dan het beste hier verkopen en ter plaatse een andere tweedehands aanschaffen.

Nieuwe auto
Bezit je een nieuwe of redelijk nieuwe auto, dan kan het zinvol zijn om deze in te ruilen voor een gloednieuwe auto en die, vrij van btw en van BPM (belasting op nieuwe personenauto’s) uit te voeren naar je nieuwe bestemming. Nieuwe auto’s zijn (zonder btw en BPM) namelijk relatief goedkoop in Nederland in vergelijking tot veel andere Europese landen. je moet na aankomst in een ander EU-land dan nog wel lokaal btw afdragen, maar dat is vaak nog altijd goedkoper dan daar een nieuwe auto kopen.

Uiteraard verschilt het per bestemming of een en ander rendabel is of niet. Het heeft natuurlijk niet zo veel zin om een auto mee te nemen naar Australie of Nieuw-Zeeland. Niet alleen kost het je een klein vermogen aan vervoerskosten, maar je stuur zit bovendien bij aankomst aan de verkeerde kant…

Auto uitvoeren
Wil je een auto uitvoeren, dan moet je naar een RWD-keuringsstation of RWD-balie. Op de website van de RWD kun je de dichtstbijzijnde vinden.

De auto zelf hoef je niet mee te nemen, wel het volledige kentekenbewijs en de nummerplaten. Je ontvangt vervolgens een vrijwaringsbewijs, een kentekenkaart en kentekenbewijs deel II. Deze laatste heb je weer nodig voor de herregistratie over de grens. Met de auto mag je dan nog maximaal 14 dagen in Nederland rondrijden, maar je moet wel zorgen dat de auto tijdens die periode verzekerd is. Vergeet de verzekering niet op te zeggen zodra je in je nieuwe land een andere hebt. Vraag die wel op tijd aan, want je Nederlandse autoverzekering is in de meeste gevallen maar een beperkte periode geldig over de grens. De motorrijtuigenbelasting stopt automatisch.

Auto Invoeren
Als je een auto wilt invoeren in een nieuw land, is het essentieel om je te informeren over de specifieke regels en procedures van dat land. Dit kan vaak via de website van de lokale voertuigregistratieautoriteit of douane. Bij aankomst in het nieuwe land moet je doorgaans de auto, het volledige kentekenbewijs en de uitvoerdocumenten van de RDW, zoals kentekenbewijs deel II, presenteren. Je ontvangt dan instructies voor de registratieprocedure, die kan variëren van een technische keuring tot het verkrijgen van lokale kentekenplaten. Houd er rekening mee dat je tijdens deze overgangsperiode een tijdelijke verzekering nodig hebt, aangezien je Nederlandse autoverzekering waarschijnlijk niet meer geldig is. Het is ook belangrijk om je aan te melden voor lokale wegenbelasting zodra de auto geregistreerd is. Zorg ervoor dat je deze stappen tijdig doorloopt, aangezien er vaak strikte termijnen zijn verbonden aan het registratieproces.

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads