De gemiddelde huizenprijs in Nederland rijst de pan uit en het woningtekort loopt steeds sneller op. Misschien is het tijd om eens over de grens te kijken…

In het eerste kwartaal van dit jaar stonden er 17.500 bestaande woningen te koop in Nederland, 42% minder dan een jaar eerder. Sinds het begin van de metingen in 1995 was het aanbod nooit zo laag, zegt makelaarsvereniging NVM. Ook het aantal te koop staande nieuwbouwwoningen was met 11.100 ongekend laag.Tegelijk met de krimp van het woningaanbod blijven de koopprijzen in Nederland ongekend hard stijgen.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg met 15% naar € 385.000,– en voor een nieuwbouwwoning moest er gemiddeld € 433.000,– worden betaald. Dat is € 33.000,– meer dan een jaar eerder.Voor huiseigenaren klinken stijgende huizenprijzen als muziek in de oren, maar voor starters betekent dit weer minder huis voor hetzelfde geld. Met een modaal inkomen van bruto € 36.500 (2020) kun je in Nederland een hypotheek krijgen van ca. € 175.000,–.

Stel je wilt in de stad Utrecht een huis kopen voor dit bedrag, dan heeft u de keuze uit “maar liefst” 4 “huizen” Maar een huis kun je het niet echt noemen. Op Funda kwamen we een studio tegen in de stad Utrecht met een woonoppervlakte van 39 m2 voor € 175.000,– (€ 4.487 per m2). Kortom een “huis” met net voldoende beenruimte…

Dan toch maar naar Zweden? Op de website van Second Home kwamen we een woning tegen in Torsby met een woonoppervlakte van142 m2 voor € 175.000 ,– (€ 1.232 p/m2) met een perceel oppervlakte van 74.302m2 en vrij uitzicht midden in de natuur. Weliswaar met wat achterstallig onderhoud, maar dan heeft u ook echt een huis.

Kunt u afspraken maken met uw werkgever om (ook na corona) vaker thuis te werken dan is een huis dicht bij uw werk minder van belang en is een kijkje over de grens misschien nog niet zo’n slecht idee.Ook voor pensionado’s die misschien iets kleiner willen gaan wonen is er in Nederland maar weinig keus. Bovendien houdt u van uw overwaarde maar weinig over als u een kleiner huis in Nederland terug wilt kopen. Met uw Nederlandse overwaarde krijgt u in het buitenland doorgaans veel meer waar en ruimte voor uw geld en houdt u geld over voor leuke dingen en geniet u van de natuur, rust en ruimte.

Heeft u ook plannen om zich in Zweden te vestigen en/of er een (tweede) huis te kopen ? Dan kan het handboek Wonen en kopen in Zweden u ondersteunen om uw plannen te realiseren. Meer dan 350 pagina’s onmisbare juridische, fiscale, financiële en praktische informatie over emigreren naar Zweden en/of de aankoop van een (tweede) huis in Zweden.

Tekst: Peter Gillissen

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads