De afgelopen twintig jaar hebben veel Nederlanders de stap gezet om naar Duitsland te verhuizen, vooral naar dorpen en steden net over de grens. Een belangrijke motivatie hiervoor was de lagere prijs van onroerend goed. Hoewel de prijsverschillen tussen Duitsland en Nederland kleiner zijn geworden, blijft Duitsland aantrekkelijk voor woningzoekenden.
Loop op een zaterdagmiddag door de winkelstraat van Kleve, net over de grens bij Nijmegen, en je hoort vooral Nederlands om je heen. Winkelen in Duitsland is voordeliger: benzine, drank, kleding, shampoo en wasmiddelen zijn allemaal goedkoper dan in Nederland. Deze lagere kosten maken Duitsland extra aantrekkelijk als woonland voor de zuinige Nederlander. Hierbij enkele belangrijke aandachtspunten voor toekomstige emigranten:
Het lijkt tegenwoordig de normaalste zaak om even de grens over te gaan, maar je woonplaats bepaalt welke regelgeving op jou van toepassing is. Zo bepaalt het land waar je woont in welk land je belastingplichtig bent, waar je rijbewijs uitgegeven moet worden en of je kunt stemmen bij verkiezingen. Emigreren heeft altijd gevolgen voor je inkomsten en brengt nieuwe regels met zich mee.
Als je bijvoorbeeld met een AOW-uitkering naar Duitsland verhuist, kan je netto-uitkering hoger zijn dan in Nederland, doordat je geen zorgpremie meer hoeft te betalen. Andersom, als je naar Nederland verhuist vanuit Duitsland, moet je meestal je Duitse kentekenplaten inwisselen voor Nederlandse. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van veranderingen die komen kijken bij een verhuizing naar Duitsland.
Emigreren naar Duitsland lijkt soms slechts een verhuizing van enkele kilometers, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Zo kan je netto-inkomen veranderen, maar ook de leefomgeving en lokale gewoontes kunnen anders zijn. Een goede voorbereiding is essentieel. Als je in Nederland blijft werken, verandert er in eerste instantie weinig, omdat je dan onder de Nederlandse sociale zekerheid valt en belasting blijft betalen in Nederland.
Wanneer je met pensioen gaat, kunnen er wél veranderingen optreden. Afhankelijk van je pensioenen betaal je belasting in Nederland of Duitsland. Als je een partner hebt die niet werkt, heeft dat mogelijk gevolgen voor de ziektekostenverzekering en het recht op Duits kindergeld. Gehuwde partners hebben in Duitsland recht op medeverzekering via de ziektekostenverzekering.
Verhuizen naar Duitsland heeft ook invloed op het erfrecht. Als je zelf wil bepalen wie wat erft, stel dan een testament op, zodat alles geregeld is zoals jij dat wilt. Je hebt echter geen invloed op de erfbelasting; deze regels zijn in Duitsland anders dan in Nederland en kunnen onverwachte kosten met zich meebrengen.
Een emigratie naar Duitsland vraagt veel voorbereiding. Ga ruim voor je verhuizing in gesprek met instanties en organisaties en informeer je goed. Als je in Nederland blijft werken, blijft je loonstrook ongewijzigd, maar je hebt wel een sofinummer nodig om belastingzaken in Nederland te regelen. Een verhuizing kan invloed hebben op je inkomen, sociale verzekeringen, overige verzekeringen, belastingen en eventueel op het recht op Duits kindergeld als je kinderen hebt.
Binnen de Europese Unie mag je je in elk ander EU-land vestigen, mits je over een ziektekostenverzekering beschikt en kunt aantonen dat je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien, zodat je geen aanspraak hoeft te maken op sociale voorzieningen in het gastland.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees je goed in, neem de tijd om je te verdiepen in alle aspecten van wonen en werken in Duitsland, en overweeg om een van de boeken over emigreren naar Duitsland te bestellen voor gedetailleerde informatie en tips.
Tekst en afbeelding: Redactie Grenzenloos.nl