De taal niet goed leren
Veel Nederlanders denken dat je met Engels overal wel uit de voeten komt. Dat klopt in veel landen, maar wil je echt een nieuw thuis maken, dan moet je de lokale taal leren. Met handen en voeten kom je een eind, maar diepere gesprekken en echt contact met de locals gaat toch echt makkelijker als je de taal spreekt. Daarnaast vergroot het je kansen op werk en helpt het om je sneller thuis te voelen.

Te weinig financiële buffer
Verhuizen naar het buitenland kost geld, en vaak meer dan je denkt. Te weinig kapitaal meenemen is een van de grootste fouten die mensen maken. Reken altijd op onverwachte kosten: een auto die kapot gaat, een spoedbehandeling bij de dokter, of kosten voor vergunningen en verzekeringen. Als je financieel op het randje zit, kan het je emigratiedroom snel veranderen in een nachtmerrie.

Te snel een huis kopen
Sommige emigranten willen zich meteen settelen en kopen te snel een huis. Dit kan een kostbare fout zijn, vooral als je nog niet goed weet welke buurt bij je past of hoe het dagelijkse leven echt is. Vaak is het beter om eerst iets te huren en de omgeving te verkennen. Je kunt dan rustig de tijd nemen om te ontdekken welke plek jouw nieuwe thuis moet worden.

Emigreren om je relatie te redden
Soms denken mensen dat een verhuizing naar het buitenland hun relatieproblemen oplost. Echter, problemen die je in Nederland hebt, verdwijnen niet door te emigreren. De stress van een verhuizing en aanpassen aan een nieuwe cultuur kan bestaande spanningen zelfs verergeren. Emigreren moet een gezamenlijke beslissing zijn, gebaseerd op een gedeelde visie, niet als reddingsboei voor je relatie.

Niet beiden volledig achter de beslissing staan
Het is belangrijk dat jij en je partner er allebei achter staan. Als een van jullie eigenlijk niet wil emigreren, kan dat leiden tot spanningen en zelfs tot heimwee. De steun en het enthousiasme van elkaar zijn van groot belang voor een succesvolle emigratie. Zorg dat je hierover een goed gesprek hebt voordat je de stap zet.

Te optimistisch over werk vinden
Een nieuwe baan vinden in het buitenland klinkt aantrekkelijk, maar de werkelijkheid is vaak weerbarstig. Arbeidsmarkten en -omstandigheden verschillen per land, en soms kan het vinden van werk veel langer duren dan je had gehoopt. Informeer je goed over de lokale arbeidsmarkt en zorg voor een realistisch plan, ook qua financiële buffer, voor het geval het langer duurt om werk te vinden.

Heimwee door slechte inburgering
Heimwee kan zomaar toeslaan, zeker als je moeite hebt om je thuis te voelen. Als je niet echt integreert en deel wordt van de lokale gemeenschap, kan heimwee je emigratie verpesten. Neem actief deel aan de cultuur, leer de taal en ga lokale vriendschappen aan. Hoe meer je je thuis voelt, hoe minder heimwee je zult hebben.

Je land kennen van vakantie, niet van het dagelijks leven
Misschien ben je verliefd geworden op je nieuwe land tijdens een vakantie. Maar vakantie is niet hetzelfde als wonen en werken. Als toerist zie je vaak de zonnige kant, maar wonen in een land heeft zijn eigen uitdagingen. Als toerist word je overal vriendelijk geholpen, want mensen kunnen gemakkelijk geld aan een toerist verdienen. Kijk verder dan de vakantiefoto’s en doe goed onderzoek. Praat met mensen die er al wonen, lees boeken van emigranten en ervaar het dagelijks leven voordat je de knoop doorhakt. Ga in je droomland ook eens op een lange vakantie in een jaargetijde dat heet koud en regenachtig is.

De beslissing om te emigreren is een grote stap. Maar door je bewust te zijn van deze veelgemaakte fouten en ze te vermijden, vergroot je je kans op succes. En wie weet, misschien wordt dat nieuwe land echt jouw nieuwe thuis.

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van onze nieuwste uitgaves

© 2025 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads