Semigreren is een term die steeds vaker voorkomt onder Nederlanders. Het betekent dat je een deel van het jaar in het buitenland woont en werkt, maar wel als burger ingeschreven blijft in Nederland. Dit houdt in dat je belasting blijft betalen in Nederland en gebruik kunt blijven maken van Nederlandse voorzieningen, zoals de zorgverzekering en sociale zekerheid. Voor wie denkt aan emigreren is een tijdje semigreren wellicht een prima’proeftuin’.
Voorwaarde is wel dat je moet kunnen werken als een ‘digitale nomade’. Dat je dus online kunt werken en niet gebonden bent aan de aanwezigheid op een vaste locatie in Nederland. Zo niet, dan dien je steeds weer nieuw werk te zoeken in het land waar je dan verblijft, en dat kan lastig zijn.
Semigreren biedt verschillende voordelen:
- Meer vrijheid en flexibiliteit: deze manier van leven biedt de vrijheid om te wonen en werken waar je wilt. Je kunt bijvoorbeeld in de winter in een warm land verblijven en in de zomer terugkeren naar Nederland.
- Lagere kosten van levensonderhoud: In sommige landen zijn de kosten van levensonderhoud lager dan in Nederland. Dit betekent dat je met hetzelfde inkomen meer kunt doen en meer kunt sparen.
- Nieuwe ervaringen in diverse landen: Je geeft jezelf de mogelijkheid om nieuwe landen culturen te ontdekken en nieuwe ervaringen op te doen. Dit zal niet alleen bijdragen aan persoonlijke groei en ontwikkeling, maar biedt als potentiële emigrant ook de mogelijkheid om verschillende landen ‘uit te proberen’.
Semigreren brengt (net als emigreren) ook enkele nadelen met zich mee:
- De overheid op de loer: Pas op dat de belastingdienst niet gaat twijfelen of je eigenlijk niet een emigrant bent omdat je zo weinig in Nederland bent. Dit kan consequenties hebben, ook voor je sociale voorzieningen.
- Mogelijke eenzaamheid: Semigreren kan leiden tot eenzaamheid, zeker wanneer je alleen gaat. Misschien is het lastig om steeds nieuwe vrienden/kennissen te moeten maken in een nieuw land, waardoor je je na een tijdje mogelijk eenzaam gaat voelen.
- Medische hulp in een andere taal: Wanneer je ziek wordt of iets anders fysiek overkomt is het fijn om te kunnen communiceren in je eigen taal met vertrouwde artsen. Dit is uiteraard anders wanneer je ergens voor een tijdje in een uithoek van de wereld woont.
- Verplicht terug naar Nederland: Het kan zijn dat je werk soms toch verplicht om even in Nederland aanwezig te zijn. Bijvoorbeeld omdat een opdrachtgever je face-to-face wil spreken. Dit soort tripjes kunnen (wanneer het vaker voorkomt) flink in de papieren lopen.
Hoe dan ook, semigreren kan voor veel mensen een geweldige uitdaging zijn die je veel leert over wonen en werken over de grens!
Tekst: Eric jan van Dorp