Wie denkt aan emigreren naar Canada heeft vaak een bepaald beeld voor ogen. Besneeuwde bergtoppen, een landschap vol esdoorns of majestueuze elanden. Een brandende zon en temperaturen boven de 40 graden horen niet in dat rijtje thuis. Toch is dat de realiteit voor miljoenen Canadezen, én voor Nederlandse emigranten in Canada.

Canada ging deze week gebukt onder een schroeiende hittegolf. Ook voor Nederlanders die al tientallen jaren in Canada wonen zijn zulke temperaturen ongekend. Petra van Herk, die in de Canadese provincie Alberta woont, laat weten dat hoge zomertemperaturen daar wel vaker voorkomen, maar nooit zo extreem als nu. “Die komen hier in juli, augustus geregeld voor. Maar het bijzondere is dat het dit jaar al zo warm is in juni. Dat is echt uniek. Ik herinner me nog wel de zomers van 1985 tot 1988. Toen was het in Alberta ook erg heet en droog, maar niet zoals nu.”

Die droogte maakt van de hitte een nog groter probleem volgens Petra: „We hebben in de achterliggende maand maar een of twee keer een bui gehad. Dit jaar is er tot nu toe in totaal niet meer dan 4 centimeter water gevallen. Dat is te weinig om de superdroge maanden juli en augustus door te komen.”

Ook de geringe hoeveelheid sneeuw in de regio dit jaar draagt bij tot het probleem: „Daardoor ontbrak het aan voldoende smeltwater in het voorjaar om gras en bomen te laten ontluiken. De natuur is dus al laat dit jaar en met deze hittegolf zal ze niet tot grote groei komen.”

Ook de landbouw en veeteelt staan onder druk. „Verschillende leden van onze kerkelijke gemeente die kippen houden, zoals mijn zwager, hebben sprinklers geplaatst op de daken van hun schuren of dichtbij de ventilatoren. Desondanks lopen de temperaturen hoog op. Ik hoorde van een pluimveehouder die al meer dan 500 dode kippen had,” laat van Herk weten. „Ook veehouders doen er alles aan om de temperatuur te drukken. Grote ventilatoren en sprinklers hebben effect, maar het houdt op een gegeven moment op.” Margaret de Boer, die in een voorstad van Vancouver woont, waarschuwt ook voor de grote gevolgen op de landbouw: „Een belangrijk deel van de fruitoogst van dit jaar moet als verloren worden beschouwd.”

Momenteel wordt onderzocht wat er aan de oorzaak van deze zogenoemde ‘hittekoepel’ ligt. Of het nu een gevolg is van klimaatverandering of niet, het is in elk geval nuttig om na te denken of je emigratieplannen nog van toepassing zijn als deze trend zich zou voortzetten. Je wil natuurlijk niet beginnen als boer in Canada om je oogst jaar na jaar te zien mislukken. Gelukkig heeft Canada wel heel veel troeven die deze hittegolf niet teniet doet. Neem eens een kijkje bij onze boeken over Canada voor inspiratie.

Tekst: Tasha Bollingh
Bron: rd.nl
Foto
: Jarosław Kwoczała

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van onze nieuwste uitgaves

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads