Oostenrijk heeft een lange traditie van militaire neutraliteit. Waar het land politiek diep geworteld is in de EU, blijft het een van de weinige militaire uitzonderingen op  het Europese continent. Maar zal de oorlog in de Oekraïne de wens lid te worden van de NATO  in het Alpenland versterken?  De aanvragen voor het lidmaatschap van Finland en Zweden  zijn inmiddels in recordtempo geratificeerd.

Oostenrijk is na het einde van de Tweede Wereldoorlog  en het vertrek van de laatste geallieerde troepen in 1955 neutraal gebleven. Het is een in de Grondwet verankerde status waar hde Oostenrijkers trots op zijn.

Op politiek gebied is het land echter wel diep geworteld in de EU; de inval van Rusland in de Oekraïne werd meteen veroordeeld  en ook  heeft  het land de gasimport uit Rusland teruggedraaid. De bemiddelingsrol die Oostenrijk voor ogen had kunnen hebben toen de president Nehammer als eerste Europse politicus op bezoek ging bij Putin, zal om deze redenen weinig kans hebben.

In een recente peiling bleek dat 80%  van de Oostenrijkse bevolking tegen het lid worden van de NATO is. Aan de militaire neutraliteit zal voorlopig dus niet getornd worden.

https://www.rvo.nl/onderwerpen/landen-en-gebieden/india/zakencultuur
https://www.rvo.nl/onderwerpen/landen-en-gebieden/india/zakencultuur

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van onze nieuwste uitgaves

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads