Ze willen rust, vrijheid en ‘minder multiculturalisme’. Nederlanders die naar Oost-Europa emigreren, voelen zich in eigen land niet meer thuis.

Joost – een ondernemer uit Het Gooi, die niet met z’n echte naam in de krant wil – wil zich met z’n vrouw permanent vestigen in Hongarije. “We komen er al twintig jaar en hebben een huis in Neszmély, aan de Donau.” Wat Joost stoort aan Nederland is de alom aanwezige politieke correctheid. “Nederland is een onvrije controle- staat geworden. Ik ben het met veel dingen oneens, bijvoorbeeld dat zoveel immigranten niks met Nederland te maken willen hebben. Maar dat durf ik niet te zeggen, want dan ben je meteen een paria. In Hongarije speelt dat helemaal niet.”
Z’n onvrede met de schaduwzijdes van de multiculturele samenleving – ‘en met de algehele debilisering in Nederland en West-Europa’ – drijven hem naar Hongarije. “Zolang Hongarije geen immigranten uit moslimlanden toelaat, zullen wij er blijvend gaan wonen.”

Joost voelt zich in Hongarije veel vrijer dan in Nederland, zegt hij. ‘Vrijer’, in het land van de autoritaire premier Viktor Orbán? “Orban is geen lieverdje, maar al mijn Hongaarse vrienden spreken zich zonder vrees uit, ook als ze kritiek op hem hebben. Liever een man als Orbán, die staat voor zijn mening, dan een Rutte die alle kanten opdraait.”

Dit is een korte passage uit het artikel ‘Lokroep uit het Oosten’ van journalist Wierd Duk. Het volledige artikel is (samen met tientallen andere artikelen) te lezen in het nieuwe boek Wierd Duk in Nederland. Het is oa te bestellen via de website Wynia’s Week.

Tekst: Wierd Duk
Afbeelding: Wynia’s Week / Rias Immink

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads