Het CBS heeft de inflatie in Nederland in de maand september op 14,5% berekend. Dat betekent dus dat het leven behoorlijk duurder is dan een jaar geleden. Heeft het nut om nu de knoop door te hakken en uit te wijken naar een financieel gunstiger buitenland?
We hebbende maken met recordinflatie, de hoogste sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe zit het in de landen om ons heen? In veel andere EU-landen is de inflatie ook hoog maar ligt over het algemeen nog steeds onder de 10%. In Frankrijk is de inflatie “slechts” 6,5%. Dat is dus meer dan de helft van de Nederlandse inflatie.
Op de website van Numbeo kun je de levenskosten alle landen ter wereld vergelijken met Nederland. De informatie wordt door publieksraadpleging verzameld (en niet door een groep consultants in een kantoor). Op deze manier kan je gemakkelijk verschillende landen en steden met elkaar vergelijken.
We hebben de kosten voor levensonderhoud van alle populaire emigratielanden voor u onderzocht en vergeleken met Nederland:
België: 7% lager
Duitsland: 11% lager
Verenigd Koninkrijk: 12% lager
Frankrijk: 1% lager
Oostenrijk: 5% lager
Spanje: 28% lager
Italië: 12% lager
Portugal: 35% lager
Zweden: 10% lager
Hongarije: 46% lager
Noorwegen: 26% hoger
Zwitserland: 64% hoger
Denemarken: 10% hoger
Australië: 5% hoger
Canada: 2% hoger
Verenigde Staten: 10% hoger
Maar… let wel: dit zijn de kosten voor levensonderhoud. Dus boodschappen, huren, kleding, transport, etc. Het zegt niets over het gemiddeld loon of de lokale inkomstenbelasting. Het leven in Zwitserland is extreem duur, maar de lonen zijn er veel hoger dan hier en de belasting is er lager. Wie in een van de goedkope landen woont (zoals bijvoorbeeld Hongarije) maar inkomen uit Nederland genereert, is dus goed af. Ook omdat de inkomstenbelasting in Hongarije lager is dan hier.
In veel landen is er wel een groot verschil tussen stad en platteland. Groter dan we in Nederland gewend zijn. De campagne en Parijs, bijvoorbeeld, zijn twee uitersten in prijsniveau.
Kijk voor alle data op de website van Numbeo.
Foto van Chris Molloy via Pexels