De prijs die een consument in Europa moet betalen voor energie, loopt de laatste maanden extreem fors op. Eigenlijk in alle landen, maar Nederland spant de kroon.

Tijdens de coronacrisis daalde de prijs van energie. Er was meer aanbod dan vraag, omdat veel activiteiten werden stilgelegd. Nu deze crisis grotendeels bezworen is komen alle (economische) activiteiten weer op gang, vaak gepaard met een inhaalslag. Hierdoor is er veel vraag naar energie, maar blijft het aanbod achter. Dit laatste komt onder andere door de omwenteling naar groene energie die de EU voorstaat. En dit zal steeds meer voor problemen gaan zorgen. Duitse kolencentrales worden gesloten, evenals kerncentrales, niet alleen in Duitsland maar ook in Belgie. Windmolens en parken met zonnepanelen gaan dit niet oplossen, immers: er staat niet altijd wind en (met name in de winter) is de hoeveelheid zon heel beperkt. De nieuwe gasleiding naar Rusland is bijna voltooid, dus zal Russisch gas (in combinatie meet extra Noors gas) wellicht een deel van de oplossing zijn.

Een groot deel van de energieprijs in Nederland bestaat uit belastingen, alleen een land als Denemarken heeft een (bijna) zelfde fiscale last. De Nederlandse schatkist zal dus wel profiteren, maar voor veel huishoudens zou een strenge winter wel eens voor financiële problemen kunnen zorgen.

Kijken we naar de prijs van gas, dan betalen we in Nederland bijvoorbeeld meer dan drie keer zoveel als in (het steeds populairder wordende) land Hongarije.

Relatieve gasprijzen in Europa (Bron Eurostat)

Foto: Mykola Makhlai op Unsplash

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads