Duitsland is een populaire emigratiebestemming. Op Belgie na is er geen land waarheen zoveel Nederlanders elk jaar verhuizen. Het is lekker dichtbij en we kennen de Duitse cultuur vrij goed. Tenminste, dat denken we. In dit artikel zetten we voor u toch even de belangrijkste onderwerpen over Duitsland op een rijtje.

Taal
De Duitse taal verschilt op verschillende vlakken van het Nederlands. Zo heeft het Duits vier naamvallen, terwijl het Nederlands er maar één heeft. Dit betekent dat de vorm van een woord afhangt van de functie die het woord heeft in de zin. Ook zijn er verschillen in de uitspraak en de spelling van woorden. Ondanks deze verschillen zijn er ook veel overeenkomsten tussen de twee talen, omdat ze allebei onderdeel zijn van de Germaanse talen. Nederlanders die naar Duitsland emigreren, kunnen baat hebben bij het leren van de Duitse taal om beter te kunnen communiceren met de lokale bevolking en zich beter te kunnen integreren in de samenleving.

Hiërarchie
In Duitsland is er over het algemeen meer respect voor hiërarchie en autoriteit dan in Nederland. Dit betekent dat mensen met een hogere functie vaak met meer respect worden behandeld en dat er meer afstand is tussen leidinggevenden en werknemers. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je in Duitsland gaat werken en om te weten hoe je je het beste kunt gedragen in verschillende situaties. Nederlanders kunnen soms als te direct of informeel worden gezien in de Duitse zakelijke cultuur, dus het is belangrijk om hierop te letten.

Eetgewoonten
Nederlanders en Duitsers hebben verschillende eetgewoonten en er zijn verschillen in de manier waarop maaltijden worden bereid en geserveerd. Zo eten Nederlanders bijvoorbeeld vaak brood als ontbijt en lunch, terwijl Duitsers vaker warm eten. Ook zijn er verschillen in de manier waarop men groenten en vlees bereidt en in de manier waarop men maaltijden serveert. In Duitsland is het bijvoorbeeld gebruikelijk om een hoofdgerecht en een bijgerecht te serveren, terwijl Nederlanders vaak één gerecht eten. Ook zijn er verschillen in de manier waarop men eet op feestdagen en bij speciale gelegenheden.

Mentaliteit
Nederlanders staan bekend als direct en open, terwijl Duitsers over het algemeen wat afstandelijker zijn. Dit betekent dat Nederlanders vaak hun mening geven en openlijk communiceren, terwijl Duitsers meer terughoudend zijn en hun emoties minder snel tonen. Ook zijn er verschillen in de manier waarop men omgaat met conflicten en kritiek. Nederlanders zijn bijvoorbeeld gewend aan een open discussie, terwijl Duitsers soms meer waarde hechten aan harmonie en consensus.

Onderwijs
Het onderwijssysteem in Duitsland verschilt op verschillende vlakken van het Nederlandse onderwijssysteem. Zo begint het Duitse basisonderwijs op een latere leeftijd dan het Nederlandse basisonderwijs en zijn er verschillen in de manier waarop het onderwijs is georganiseerd. Ook zijn er verschillen in de manier waarop leerlingen worden beoordeeld en in de manier waarop het onderwijs wordt gefinancierd. Nederlanders die naar Duitsland emigreren met kinderen, moeten zich goed laten informeren over het onderwijssysteem en de mogelijkheden voor hun kinderen.

Religie
In Duitsland is er over het algemeen meer respect voor religie dan in Nederland. Dit betekent dat religieuze feestdagen en gebruiken meer worden gevierd en dat er meer aandacht is voor religie in het dagelijks leven. Ook zijn er verschillen in de manier waarop men omgaat met religieuze diversiteit en tolerantie. Nederlanders die naar Duitsland emigreren, moeten zich bewust zijn van deze verschillen en respectvol omgaan met de religieuze gebruiken van de lokale bevolking.

Feestdagen
Naast de eerder genoemde verschillen in de manier waarop feestdagen worden gevierd, zijn er nog meer verschillen tussen Nederland en Duitsland op het gebied van feestdagen. Zo zijn er verschillende feestdagen die alleen in Duitsland worden gevierd, zoals de Dag van de Duitse Eenheid en de Dag van de Arbeid. Ook zijn er verschillen in de manier waarop feestdagen worden gevierd in verschillende regio’s van Duitsland. Nederlanders die naar Duitsland emigreren, kunnen baat hebben bij het leren kennen van de lokale feestdagen en gebruiken.

Door je te verdiepen in de cultuur en gebruiken van het land waar je naartoe gaat, kun je beter begrijpen hoe de mensen daar denken en handelen en kun je makkelijker integreren in de samenleving. Het is daarom altijd verstandig om je goed te laten informeren over de cultuur en gebruiken van de regio waar je gaat wonen en werken.

Tekst: Eric Jan van Dorp
Foto: Mateo Krössler via Unsplash

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van onze nieuwste uitgaves

© 2025 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads