In een klein dorpje in Iowa zijn in het midden van de negentiende eeuw enkele honderden Nederlanders aangekomen om een nederzetting te stichten. Hun Hollandse sporen zijn vandaag de dag nog steeds terug te zien in het mooie dorpje! In een boeiende historische roman wordt het verhaal van de stichters van het plaatsje Pella uit de doeken gedaan. 

De ruim tienduizend inwoners van Pella spreken geen Nederlands meer maar kunnen wel van vers brood genieten van Jaarsma Bakery en elke lente vieren ze met overgave het Tulip Time Festival. Dan lopen ze gedurende enkele dagen in Hollandse klederdracht en op heuse klompen en spelen enthousiast allerlei oude Hollandse spelletjes.

Deze Hollanders waren, net als velen die hen voor waren gaan naar het beloofde land, op zoek naar economisch en religieuze vrijheid. Eenmaal aangekomen waren ze echter allerminst van plan en mini-Holland te stichten: direct vroegen ze het Amerikaanse staatsburgerschap aan. 

Al snel groeide de Hollandse nederzetting uit tot de welvarende gemeenschap die het tot op de dag van vandaag nog steeds is. Met Hollandse koekjes uit Bakkerij Jaarsma! Zou het een meegenomen recept van toen zijn?

‘De Exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella’ door Michiel van Diggelen vertelt het eigenzinnige verhaal van deze vroegere echte Hollandse emigranten!

Foto van Tima Miroshnichenko via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads