Omdat Nederlandse agrariërs internationaal erom bekend staan dat ze de handen wel uit de mouwen weten te steken, is er een uitstekende nieuwe emigratiemogelijkheid naar Canada: boeren met elanden.

In West-Europa zie je ze alleen maar in de dierentuin: de eland. In Canada leven ze in het wild of kun je ze eventueel ook op een (ruime) boerderij houden. Is dat wat?

Het blijkt dat het inderdaad kan lonen om elanden te houden. Een gezin in Noord-Ontario, waar het klimaat best passend is voor deze gigantische vertegenwoordiger uit de familie der hertachtigen, heeft het groots aangepakt. Dat moet ook wel want deze beesten kunnen tot 700 kg zwaar worden dus als je die binnen de omheining wilt houden, dan moet je een flink hek kunnen timmeren en bovendien hebben ze flink wat ruimte nodig, zeker tijdens de bronsttijd.

Een agrarisch succesverhaal
Zo’n 25 jaar geleden heeft een gezin in Noord-Ontario de vleugels uitgeslagen en hun land geschikt gemaakt voor het houden van tamme elanden. Jagers kennen de eland natuurlijk ook – maar dan gaat het om de echt wilde beesten. Het vlees daarvan schijnt een smaak te hebben die velen te scherp vinden. Bovendien is de jacht erg tijdrovend en omslachtig en je hebt er een vergunning voor nodig. Een liefhebber kan dan misschien beter bij de “Rainy Elk River Company”  gaan kijken en eens zien hoe een gekweekte eland smaakt.

Men is het er over eens dat het vlees een wat zoetere smaak heeft en behoorlijk vetvrij is. Men pocht dat zelfs het beste kippenvlees niet kan tippen aan de kwaliteit van het elandvlees. Natuurlijk blijft het een kwestie van smaak, maar intussen blijft deze “farm”  groeien. Met 45 elandkalveren per jaar is de omzet al heel aanzienlijk. Er lopen in totaal zo’n 120 elanden rond. Het vlees wordt nu zelfs in markten veraf verkocht, zoals in Hong Kong. Wie weet heeft deze familie een leuk groeimodel te pakken?

Om deze veeteelt te kunnen uitvoeren heb je een flink stuk grond nodig in een wat kouder deel van Canada. Dit komt helemaal goed uit, want daar is de grond overvloedig en bijzonder voordelig. Je kunt hier dan ook werkelijk leuk aanpakken, als je wilt.

Omdat Nederlandse agrariërs internationaal erom bekend staan dat ze de handen wel uit de mouwen weten te steken, schuilt hierin een uitstekende immigratiemogelijkheid naar Canada. Wie ervaring heeft in de veeteelt, zou kunnen overwegen de omschakeling te maken. Welkom in Canada.

Tekst: menno.ca
Foto: Jesse De Backer

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads