Te koop voor een appel en een ei

Voor wie er van droomt om een compleet dorp te bezitten: ga eens kijken in Spanje. Verschillende dorpen die al tientallen jaren volledig verlaten zijn, gaan voor weinig geld van de hand of worden zelfs gratis weggegeven aan een ieder die met een goed plan komt om de boel weer leefbaar te maken.

Door grootschalige urbanisatie in de afgelopen decennia zijn grote delen van het Spaanse platteland ontvolkt geraakt, een verschijnsel dat in meer grote Europese landen (waaronder Frankrijk en Zweden) voorkomt. Werkgelegenheid en de aantrekkingskracht van het snelle moderne leven in grote steden wegen zwaarder dan de voordelen van meer traditioneel leven in rurale gebieden. Met alle gevolgen van dien. Door de uitdunnende bevolking konden belangrijke voorzieningen als scholen en winkels niet meer in stand gehouden worden, wat de leegloop alleen maar versnelde. Het gevolg hiervan is dat Spanje op dit moment bijna drieduizend verlaten of half verlaten spookdorpen telt, vooral in het midden en noorden van het land.

Een dorp voor noppes
Net als vele anderen verlaten dorpen in Spanje is A Barca – met zijn twaalf afbrokkelende stenen huizen bedekt met mos en klimop – op spaanse spookdorpen te koop voor een appel en een ei zoek naar een nieuwe eigenaar die het leven in het spookdorp terug kan brengen. Het gehucht in de Spaanse noordwestelijke regio Galicië is gelegen op een heuvel met uitzicht op de Mino rivier, in de buurt van de Portugese grens. ‘Wie met een goed plan komt om de huizen uit de 15e eeuw op te knappen, mag de huizen en de bijbehorende grond voor niets overnemen van de gemeente,’ aldus Avelino Luis de Francisco Martinez, burgemeester van Cortegada, de gemeente waartoe a Barca behoort. Het liefst ziet hij er een toeristische attractie verschijnen, iets dat werk kan bieden aan de dorpsbewoners en lokale bedrijven.

Aantrekkelijk voor avontuurlijk ingestelde buitenlanders

De inwoners van A Barca werden in de jaren 60 uitgekocht door een Spaans bedrijf dat een dam in de nabijgelegen rivier wilde bouwen. Jaren later gaf het bedrijf de huizen over aan de gemeente, maar werden deze nimmer meer bewoond.
De meeste Spaanse spookdorpen zijn verlaten toen de jongere inwoners naar de stad trokken of boerenbedrijfjes elders betere
landbouwgrond konden krijgen.

Galicië
Het Spaans Nationaal Instituut voor Statistiek schat dat er in het hele land ongeveer 2.900 compleet of grotendeels verlaten dorpen zijn. De helft daarvan bevinden zich in Galicië -een landelijk gebied bekend door het beroemde bedevaartsoord Santiago de Compostela- en de regio Asturias.
Er zijn tegenwoordig zelfs bedrijfjes en websites die zich hebben gespecialiseerd in de verkoop van deze (half)lege dorpen en gehuchten.
Een daarvan is is aldeasabandonadas.com. Manager Rafael Canales vertelt dat zijn klanten vooral buitenlanders zijn. Britten, Noren, Belgen en zelfs Russen en Mexicanen. Vaak is de aankoop nog niet zo eenvoudig. Het eigendom is meestal versnipperd en het is niet eenvoudig om iedere rechtmatige eigenaar op te sporen en op een lijn te krijgen. Daarom duurt het vaak lang om een deal rond te krijgen.

Avontuur voor buitenlanders
De verlaten dorpen zijn vooral aantrekkelijk voor avontuurlijk ingestelde buitenlanders, zoals Neil Christie, een 60 – jarige gepensioneerde Brit die jarenlang voor de Engelse televisie werkte. Hij kocht voor € 45.000 drie stenen huizen en een graanschuur op rotspilaren die deel uitmaken van het gehucht Arrunada in Asturië, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de Atlantische kust. Christie is al vier jaar bezig om het geheel te restaureren, maar hoopt om tegen het einde van het jaar klaar te zijn.

‘Ik wilde de stress van Londen te ontvluchten, weg van de hectiek. Dit waren weliswaar gewoon een stelletje ruïnes. Maar ik zou nooit in staat zijn om iets dergelijks in Engeland te kopen,” vertelt hij. ‘Het is bovendien een heel erg mooi gebied. De mensen in deze regio zijn heel aardig. Er is een echte kwaliteit van leven.’

Tekst: Eric Jan van Dorp,
Foto: iStockPhoto.com

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van onze nieuwste uitgaves

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads