Zweden staat bekend om de verregaande sociale voorzieningen voor ouders. In bijna geen ander land ter wereld wordt er zoveel politieke aandacht besteedt aan de gelijkheid tussen de ouders. En het blijft niet alleen bij aandacht: het beleid staat als een huis.

Ouders in Zweden hebben bij elkaar opgeteld 480 dagen betaald ouderschapsverlof dat ze kunnen opnemen. Elke ouder heeft recht op de helft van dit totaal bij geboorte of adoptie. Voor kinderen geboren na 2016 kunnen hier nog eens 3 maanden bij op worden geteld voor zichzelf of over worden gedragen aan de andere ouder. Een alleenstaande ouder heeft recht op het totaal van 480 volledige dagen.

Als een kind ziek wordt dan heeft elke ouder op basis van Vård av Barn recht op 80% van het salaris om thuis te blijven en te zorgen voor zieke kinderen tot 12 jaar. Een belangrijk pluspunt voor buitenlandse emigranten die niet kunnen terugvallen op grootouders of overige familieleden. Elke ouder mag per kind 120 dagen per jaar opnemen onder dit VAB-beleid. Pas na acht dagen moet er een doktersverklaring kunnen worden voorgelegd.

Zweden is sinds de jaren 70 pionier op het gebied van familievriendelijk beleid. De VAB en het genderneutraal betaald ouderschapsverlof stammen uit 1974. De Nederlandse wettelijke regeling voor ouderschapsverlof bestaat sinds 1997. Ook qua inhoud haalt deze het niet bij de Zweedse …

Foto van Rodnae Productions via Pexels

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van onze nieuwste uitgaves

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads