Voor velen niet het eerste land waar ze aan denken bij emigratie. Italië, Frankrijk of Spanje. Dat zijn binnen Europa de emigratielanden bij uitstek voor de meesten van ons. Uit de ratrace stappen, een relaxte levensstijl met het zonnetje er bij en niet meer elke ochtend in de file naar het werk. Maar hoe bevalt het leven in Hongarije nu echt? Lees in dit artikel de ervaringen van een emigrant.

Emigratieland in opkomst
Ook Hongarije heeft Nederlanders en Belgen veel te bieden als emigratieland. De zon schijnt er minstens zo vaak als in Frankrijk, het land heeft prachtige natuur en een afwisselend landschap. De bevolking is er erg vriendelijk en gastvrij voor nieuwkomers uit Westeuropese landen. Bovendien is het leven er nog heel betaalbaar. Emigreren voor een vriendenprijs. Is het daarom dat steeds meer landgenoten naar het land van de Magyaren vertrekken?

Hongarije lijkt steeds meer in trek bij ‘Parttime’ emigranten die er genieten van de lange, mooie zomer.

Hongarije is naast een populaire budget en stedentrip bestemming dus ook steeds meer in trek als emigratieland bij Nederlanders en Belgen. Was Hongarije voorheen vooral bekend voor een gunstig geprijsde vakantie aan het Balatonmeer, tegenwoordig vertrekken steeds meer lage landers een deel van het jaar naar Hongarije om daar te genieten van mooie lange zomers in hun (tweede) woning midden in de natuur. Parttime emigranten dus.

Velen kiezen er ook voor om volledig het roer om te gooien. De meest gehoorde redenen onder emigranten om Nederland of België permanent achter zich te laten zijn de ervaren drukte en stress in hun thuisland, de als knellend ervaren regelgeving en hoge belastingdruk. Zij zeggen genoeg te hebben van de dagelijkse filegang van en naar het werk en zijn op zoek naar een andere invulling van hun leven omdat de huidige levensstijl steeds meer tegen staat. Weg uit de ‘rat race’ dus.

Afbeelding door Kinga Cichewicz via Unsplash

Praktijkervaringen van een emigrant
Maar hoe is het leven in Hongarije eigenlijk in het echt? Ik wil graag mijn ervaringen hier over met jullie delen . Ik woon nu sinds een aantal jaar in een klein dorpje in het zuidwesten van Hongarije. Wat me het meeste opvalt is het rustige levenstempo en de vriendelijkheid van de Hongaren. In ons dorp wonen een kleine driehonderd inwoners (telling 2019).
De mensen hier doen echt hun best je te leren kennen en belonen pogingen om je verstaanbaar te maken in het Hongaars met een warme glimlach. Ze weten dat Hongaars een moeilijke taal is om te leren en waarderen het als je moeite doet om het te leren. We worden regelmatig uitgenodigd door buren voor een kopje koffie (of een glaasje pálinka) en we redden het dan al heel aardig.

Verschillen
Emigreren betekent natuurlijk ook dat je alle vertrouwde zaken achterlaat en dat je letterlijk alles weer opnieuw moet ontdekken. Dat kan heel leuk zijn zoals je nieuwe leefomgeving verkennen en nieuwe contacten leggen, maar ook minder leuk zoals de bureaucratische rompslomp die bij een emigratie onvermijdelijk komt kijken. Ook in het nieuwe woonland.
Dat je de lastige taal nog niet volledig machtig bent wreekt zich vooral op dit soort momenten. Zo duurde het ruim drie maanden voordat we ons in konden schrijven voor het Hongaarse Ziekenfonds en ruim twee maanden voordat onze uit Nederland meegenomen auto een Hongaars kenteken kreeg. In beide gevallen hebben we daarbij de hulp moeten inroepen van Hongaarse deskundigen op dit gebied. Ik geloof niet dat we dit alleen ooit voor elkaar hadden gekregen. Iets om dus rekening mee te houden voor aspirant emigranten naar Hongarije. Andere zaken liepen juist weer heel soepel zoals de aankoop van een huis, afsluiten van verzekeringen en het aanvragen van een adreskaartje.

Afbeelding van het Zoete Hongaars Leven

Aankoopprocedure Hongaars huis
In Hongarije zijn tal van makelaars actief. In tegenstelling tot Nederland en België werkt een Hongaarse makelaar niet in dienst van de verkoper of koper, maar bemiddelt als onafhankelijke tussen de partijen. De koper betaalt hiervoor courtage. Ook zijn er Nederlands(talig)e makelaars actief vanwege de bloeiende tweede huizenmarkt. Wij kochten ons huis echter van een particuliere verkoper. Hongaarse websites waar particulieren hun huis aanbieden zijn bijvoorbeeld www.Jofogas.hu  en www.ingatlan.com.

Voor Hongaren is het niet gebruikelijk om een ’te koop’ bord in de tuin te zetten.

Kosten van leven in Hongarije
In Hongarije is het verder niet gebruikelijk om een ’te koop’ bord in de tuin te zetten, dus je bent afhankelijk van eerder genoemde websites om een indruk te krijgen van het aanbod. Wanneer je, telefonisch of via mail, een afspraak hebt gemaakt met de eigenaar om het huis te bezichtigen en het bevalt, maak je samen met de verkoper een afspraak bij een lokale advocaat. In Hongarije regelt een advocaat wat de notaris in Nederland zou doen. Hij stelt het koopcontract op (tweetalig in het geval van een buitenlandse koper) en controleert of er geen schulden op het te verkopen pand rusten. Ook worden de roerende zaken beschreven die met het huis verkocht worden en opgenomen in het koopcontract.
De rekening van het honorarium van de advocaat is voor rekening koper maar is aanzienlijk goedkoper dan in Nederland en België. Huizen zijn ook aanzienlijk gunstiger geprijsd, met name in de landelijke gebieden. In de steden is vastgoed (veel) duurder waarbij Boedapest de kroon spant met prijzen die in de buurt komen van Westeuropees vastgoed.

Ook in financiële zin is het in Hongarije prettig leven. We betalen slechts tien procent van de vaste lasten die we in Nederland maandelijks kwijt waren. Omdat we onze Hongaarse woning zonder hypotheek aan konden schaffen vervalt bijvoorbeeld de maandelijkse hypotheek afbetaling. Om je daarvan een voorstelling te geven; alleen de ziektekostenpremie in Nederland is duurder dan onze huidige totale vaste lasten bij elkaar geteld.

De Nederlandse ziektekostenpremie is duurder dan onze totale vaste lasten in Hongarije bij elkaar.

Dat betekent dat Hongarije bijvoorbeeld ook een aantrekkelijk woonland is voor digital nomads. Dat zijn mensen die niet afhankelijk zijn van een vaste werkplek of kantoor, maar overal ter wereld hun laptop kunnen openklappen om zo in hun levensonderhoud te voorzien.

Heb je zelf zin om te verhuizen naar Hongarije? Lees dan het gloednieuwe handboek ‘Succesvol emigreren naar Hongarije‘. 322 pagina’s vol met praktische in formatie, checklists en ervaringsverhalen.

Tekst: Het zoete Hongaarse Leven

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van onze nieuwste uitgaves

© 2025 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads