Deze moderne semigranten, vaak digitale nomaden genoemd, zijn niet gebonden aan een locatie en kunnen met een laptop net zo productief zijn in een café in Barcelona, strandtenten in Thailand of een AirBnB in Reykjavik. Dit biedt een unieke vrijheid, maar brengt ook specifieke uitdagingen en overwegingen met zich mee, vooral wat betreft wettelijke eisen en verzekeringen in Nederland.

Wettelijke eisen voor semigranten in Nederland:

Inschrijving in Nederland: Om ingeschreven te blijven in Nederland, dien je je hoofdverblijf in het land te hebben. Dit houdt in dat je er het merendeel van het jaar moet wonen. Indien je langer dan acht maanden per jaar in het buitenland verblijft, moet je je bij de gemeente uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Dit heeft ook gevolgen voor je belastingstatus en sociale verzekeringen.

Belastingplicht bij semigratie: Wanneer je semigreert, is het bepalen van je belastingplicht een complexe zaak. Als inwoner van Nederland ben je in principe belastingplichtig in Nederland over je wereldinkomen. Echter, als je aanzienlijk veel tijd in het buitenland doorbrengt, kunnen de regels variëren:

Wereldinkomen: Als je wereldwijd inkomen verdient, moet je dit in Nederland aangeven. Maar, als je ook in een ander land belasting betaalt, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor belastingvermindering om dubbele belasting te voorkomen.
Belastingverdragen: Nederland heeft met veel landen belastingverdragen. Deze bepalen waar je belasting betaalt als je in meerdere landen inkomen genereert.

Het is raadzaam om een belastingadviseur te raadplegen, vooral als je inkomen uit verschillende bronnen in meerdere landen komt.

Ziektekostenverzekering voor semigranten: Als semigrant moet je zorgvuldig je ziektekostenverzekering regelen. Dit hangt af van hoe lang je in het buitenland verblijft:

Kort verblijf: Voor kortere verblijven (minder dan 8 maanden) kun je vaak je Nederlandse ziektekostenverzekering behouden. Dit hangt echter af van je persoonlijke situatie en het is essentieel dit na te gaan bij je verzekeraar.
Lang verblijf: Bij verblijf langer dan 8 maanden in het buitenland kan het zijn dat je je moet uitschrijven uit Nederland en je Nederlandse zorgverzekering niet langer geldig is. In dat geval moet je een lokale verzekering of een internationale expatverzekering overwegen, deze is speciaal ontworpen voor mensen die langere tijd buiten hun thuisland verblijven, zoals digitale nomaden en expats. Deze verzekeringen bieden meestal wereldwijde dekking, wat essentieel is als je in verschillende landen woont en werkt.

Visum: Bovendien is het essentieel om de visumvereisten van je bestemming te onderzoeken. Als digitale nomade heb je wellicht een visum of verblijfsvergunning nodig, afhankelijk van waar en hoe lang je verblijft.

Leven als een digitale nomade is relatief nieuw, en het is daarom aan te raden om vooraf goed uit te zoeken welke status je als semigrant hebt. Contact opnemen met de Belastingdienst en een verzekeringsadviseur is essentieel om te beoordelen waar je belasting moet betalen en om te zorgen dat je correct verzekerd bent.

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads