Ruim 2 miljoen mensen keken dinsdag 23 maart weer naar een nieuwe aflevering van “Ik Vertrek”. Hierin zagen we hoe de familie Knops in Coín (achterland van Malaga) een villa kochten.

Het tekenen van het koopcontract van De Knopjes’ was al een paar keer uitgesteld en toen het grote moment eindelijk daar was, bleken de papieren niet in orde en ging het voorschot van € 30.000,– bijna verloren.
Waarom de papieren niet in orde waren werd helaas niet duidelijk.
Het zou zomaar kunnen dat het NIE-nummer (Número de Identificación para Extranjeros) ontbrak. Dit is uw persoonlijk Spaans ID nummer, dat u in Spanje voor alles en nog wat nodig heeft (zoals het op naam zetten van een huis, openen Spaanse bankrekening, auto met Spaans kenteken, afsluiten hypotheek en verzekeringen, etc. etc.).

Clausules
In Spanje bestaan er drie verschillende voorschot-clausules, die voor een enthousiaste buitenlandse kandidaat-koper niet altijd even duidelijk zijn.
■ arras confirmatorias
■ arras penales
■ arras penitenciales
Dus weet wat u tekent en laat ontbindende voorwaarden in het contract opnemen.

Normaliter onderteken je een contrato de reserva om de woning uit de markt te halen en stort je hiervoor een waarborg/eerste aanbetaling. Probeer dit te beperken tot € 3.000,– en stort het bij voorkeur op de derdenrekening van de advocaat.

Notaris
Daarnaast is het van belang te weten, dat de Spaanse notaris een hele andere rol vervult dan zijn Nederlandse en Belgische collega.
In België en in Nederland is het de plicht van de notaris juridisch en fiscaal onderzoek te doen naar de onroerende zaak. In Spanje controleert de notaris in principe alleen de identiteit van de contractanten en fungeert hij/zij als getuige tijdens de financiële transactie en int hij de (overdrachts)belastingen voor de Spaanse staat.
Ga er dus niet vanuit, dat de Spaanse notaris onderzoek doet naar de legaliteit en de juridische correctheid van het onroerend goed, hiervoor schakelt u een advocaat in.

Kortom de aankoop van een Spaanse woning, is niet te vergelijken met de bestelling van een cerveza. Betaal daarom nooit zomaar een voorschot als u het Spaanse contract niet (helemaal) begrijpt . En zeker niet aan een particulier. Schakel een advocaat in, die gespecialiseerd is in onroerendgoedtransacties en wacht op groen licht, voordat u een voorschot stort.

Laat u niet afschrikken

Dit is nog maar een kleine greep uit de vele juridische, fiscale en financiële aspecten van aankoop van onroerend goed en/of vestiging in Spanje.

Laat u niet afschrikken, maar bereid u voor en vermijd de valkuilen.
Intussen geniet de familie Knops nog iedere dag van hun leven in Spanje, de bergachtige omgeving, de lieve Spanjaarden en het mooie weer.
Ze knijpen elkaar nog regelmatig in de armen om zich te realiseren dat ze het écht gedaan hebben en het geen droom is.

Geïnspireerd ? En droomt u ook van een leven in Spanje ? En wat betekent zo’n stap voor u ? Lees er alles over in het handboek Wonen en kopen in Spanje. Of in een van de andere titels die u kunnen helpen bij uw emigratie naar Spanje.

Tekst: Peter Gillissen
Foto: Enes

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van onze nieuwste uitgaves

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads